2015. november 11., szerda

Karakterbemutató - Fenegyerek


2003 nagy bukásaként is emlegetik a Fenegyerek című filmet, melyben Ben Affleck játszotta a főszereplőt. De most nem arról lesz szó, hogy miért lett a film rossz, hanem, hogy hogyan lett egy átlagos gyerekből bűnüldöző szuperhős a Marvel Comics berkein belül.



Matt Murdock az 1940-es évek elején született. Anyja korán meghalt, így a fiút apja, „Bunyós” Jack Murdock, egy középkorú bokszoló nevelte. Apja felesége halálos ágyánál megfogadta, hogy taníttatni fogja a fiút, hogyha felnő tanult ember, orvos vagy ügyvéd lehessen. Matt apja kívánsága szerint lemondott a sportolásról, és minden idejét a tanulásnak szentelte. Amiért állandóan a könyveket bújta a környékbeli fiúk gúnyosan „Fenegyereknek” kezdték csúfolni. Ennek hatására Matt titokban, apja tudta nélkül edzeni kezdte magát. Időközben apja, hogy elég pénzt teremtsen elő fia egyetemi tanulmányaihoz, kénytelen volt leszerződni „Bundás” Roscoe Sweeney-vel, aki meccseket szervezett neki. Ugyanazon a napon a könyvtár előtt Matt meglátott egy vak öregembert az úton, aki felé teherkocsi robogott. Mattnek az utolsó pillanatban sikerült félrelöknie az öregembert a kocsi útjából, ugyanakkor ő maga súlyosan megsérült a balesetben. A teherkocsi radioaktív anyagot szállított és az egyik hordóból a veszélyes anyag Matt szemébe fröccsent, amitől a fiú megvakult. Annak ellenére, hogy elveszítette a látását Matt folytatta tanulmányait és felvételt nyert a jogi egyetemre. Nem sokkal a baleset után arra is rájött, hogy megmaradt érzékei; hallása, szaglása, tapintása és ízlelése emberfeletti módon érzékennyé váltak, valamint szert tett egy általa „radarösztönnek” nevezett képességre is. Eközben apja, Bunyós Jack karrierje is felfelé kezdett íveli, arról azonban mit sem tudott, hogy mérkőzéseit Roscoe gúnynevéhez híven megbundázta. Utolsó mérkőzése alkalmával, melyen fia is a nézők között volt, Bunyós Jacknek le kellett volna feküdnie az első menetben, de azt akarta, hogy fia büszke lehessen rá, így minden erejét összeszedve kiütötte ellenfelét. Pár perccel a meccs után Roscoe egyik embere agyonlőtte Jacket, amiért az nem engedelmeskedett. A gyilkosság után rendőrség nem talált nyomot amin elindulhatott volna a nyomozás.
Nem sokkal apja halála után Matt lediplomázott és barátjával, Foggy Nelsonnal saját ügyvédi irodát nyitottak. Az ifjú ügyvéd úgy érezte, képtelen lenne a munkájára koncentrálni amíg apja gyilkosa nem kerül az igazságszolgáltatás kezére. Emellett azonban nem akarta megszegni ígéretét, amit apjának tett, hogy az életben az eszét, mintsem az öklét fogja használni. Ezért a fogadalom elöli kibúvóként elkészített első, fekete-sárga-vörös jelmezét, és felvette régi gúnynevét, a Fenegyereket, hogy mint álarcos bűnüldöző, és nem mint Matt Murdock kutathassa fel apja gyilkosát. Első útja apja volt menedzseréhez, Bundás Roscoe-hoz vezetett, aki azonnal az álarcos hősre uszította embereit, mikor az Bunyós Murdock haláláról kezdett kérdezősködni. Roscoe megpróbált elmenekülni, de a Fenegyerek a férfi szivarjának a szagát követve ismét megtalálta. A menekülés során Roscoe szívrohamot kapott és a helyszínen meghalt, így Mattnek nem sikerült a bíróság elé állítania Roscoe-t, ahogyan azt szerette volna.


forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése